O karnevalu

Čivijaski karneval se održava svake godine u septembru, u okviru tradicionalne šabačke manifestacije „Čivijade“ i za vreme malogospojinskog vašara. Traje tri dana i za to vreme možete videti Dečiji karneval, Veliki međunarodni karneval, kao i brojne propratne manifestacije (Čivijaški čas u osnovnim školama, Čivijaško kolo, Čivijaško krčkanje, Šampitijada, Čivijaški genijalci, Karneval beba i trudnica, Karneval kućnih ljubimaca i Promocija svetskih karnevala u školama).

 

Obnovljeni Čivijaški karneval se održava od 2008. godine. Hroničari Šapca su zabeležili da se prvi karneval održao uporedo sa prvom Čivijadom davne 1968. godine. Grad Šabac je od 2009. godine postao član Federacije evropskih karnevalskih gradova i prestonica dobre zabave i smeha. Na karnevalu učestvuju trupe iz preko dvadeset zemalja sveta. Svake godine na Čivijaški karneval dođe oko 40 trupa što je preko hiljadu učesnika.  Karnevalska povorka ali i propratne manifestacije dovedu na ulice Šapca desetine hiljada  posetilaca. Šabac je tih dana prestonica dobre  zabave i smeha, mesto gde svako može pronaći nešto za sebe. Ne treba zaboraviti da je priča o karnevalu u našem gradu počela u Udruženju paraplegičara mačvanskog okruga a realizovala se zahvaljujući Radušku Jankoviću koji je obećao svojim prijateljima iz udruženja da će dovesti Rio u Šabac. Tako je i bilo, pošto oni nisu mogli u Rio na karneval, karneval je došao kod njih. 

 

Predstavnike Čivijaškog karnevala prati glas da su najčešći gosti na karnevalima širom regiona. Gotovo da nije bilo karnevala na kojem nisu prisustovale naše trupe. Šabačke trupe su posetile karnevale u Italiji, Sloveniji, Makedoniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori i sve karnevalske gradove u Srbiji. Naše karnevalske trupe su imale i imaju zapažene nastupe na ovim karnevalima o čemu svedoče nagrade koji im dodeljuju organizatori karnevala, ali i predsednik FECC-a gospodin Henri van der Kron. Po broju nagrada prednjači karnevalska trupa Amazonke iz Prnjavora koja je osvojila tri zlatne medelje FECC-a uručene lično od predsednika i dve plakete koje su uručene od strane organizatora drugih karnevala. Raduško Janković, glavni koordinator karnevala, dobitnik je nagrade„ Zaslužni pojedinac“ u oblasti „Manifestacioni turizam“ iz 2012. godine. 

 

Nagrade svedoče o uspehu u organizaciji ali i o dobrom prihvatanju i razumevanju karnevala kao i tome da će mlade generacije karnevalu podariti večnost. Organizaciju karnevala podržala je Turistička organizacija grada Šapca, grad Šabac, Federacija evropskih karnevalskih gradova kao i brojni prijatelji karnevala.

Ovde možete preuzeti obrazac za prijavu na 10. Čivijaški karneval!
sabac karneval - prijava srb sabac karneval - prijava eng
Sponzori i prijatelji manifestacije